середа, 12 червня 2024 р.

Марко Черемшина – співець гуцульського краю

 Марко Черемшина, (справжнє ім’я: Іван Семанюк) український письменник і громадський діяч, адвокат, доктор права.

Народився 13 червня 1874 на Галичині. Закінчив Віденський Університет (1906) і працював адвокатським помічником у Делятині, а з 1912 адвокатом у Снятині, де активно займався громадсько-політичною, літературною і культурно-просвітницькою роботою.

Навчаючись у Коломийській гімназії, юнак зацікавився тогочасним життям на Галичині і на Буковині, на цей час припадають і його перші літературні спроби. Перше оповідання «Керманич» надрукував 1896 у газеті «Буковина».

Упродовж 1900–1901 років у львівському «Літературно-науковому віснику» і чернівецькій «Буковині» була надрукована низка оповідань, які склали першу книгу письменника «Карби. Новели з гуцульського життя»: «Святий Николай у гарті», «Хіба даруймо воду», «Раз мати родила», «Зведениця», «Більмо» та інші (разом 15), – присвячені зображенню життя темного й зубожілого гуцульського селянства за Австрії. Саме ця книжка відразу поставила Марка Черемшину на одне з чільних місць серед українських новелістів початку ХХ століття.

Після «Карбів» у творчості Черемшини залягла довготривала перерва, по якій з 1919 почали з’являтися його оповідання, присвячені руїні галицького села, спустошеного подіями першої світової війни.

У 1925 році у Києві вийшла збірка новел «Село вигибає», до якої увійшли вибрані новели з першої збірки, нові новели і переклади.

Окрилений успіхом, Черемшина активно займався літературною творчістю, готував нову книжку до видання. Але раптова смерть 25 квітня 1927 року обірвала всі його творчі плани.

2023 р. у видавництві «Discursus / Брустури» вийшло найповніше на сьогодні зібрання творів Марка Черемшини «Райска птиця».

Тож запрошуємо ознайомитися з творами Марка Черемшини, видатного майстра української літератури, які чекають на вас у нашій книгозбірні.


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар