четвер, 17 жовтня 2024 р.

#ТестуйМедіаграмотність

 

Сьогодні  Міністерство культури та стратегічних комунікацій України пропонує охочим перевірити свою медіаграмотність.

 Національний тест з медіаграмотності – це частина Глобального тижня медіаграмотності, який відзначають у всьому світі 24–30 жовтня. В Україні тест проводять уже втретє. Сам тест складається з 25 питань, поділених на п’ять тематичних блоків. Після проходження тесту учасник автоматично отримує результат, а правильні відповіді опублікують на сайті «Фільтра».

Працівники нашої бібліотеки також долучилися до участі у щорічному Національному тесті з медіаграмотності.

 


субота, 12 жовтня 2024 р.

Нові книги в бібліотеці

 Шановні користувачі. Пропонуємо вашій увазі  найвідоміші твори сучасної американської письменниці   Пенелопи Скай: «Ґудзики та мереживо»  і «Ґудзики та ненависть».        
      Книги Пенелопи Скай приваблюють шанувальників темної романтики, чуттєвих та емоційних текстів про стосунки та випробування.

У кожного автора є проза або поезія в особистій колекції. Збірка віршів або історій в різних жанрах ‒ це те, чим жила людина, і то, що вона хотіла залишити після себе. Творчість Пенелопи Скай саме така ‒ з видатними творами, які варто прочитати.
      Також Ви можете скачати та слухати аудіо книги завдяки нашій
QR-картотеці. У списку повного зібрання творів є як відомі праці, так і ті, про які ви, можливо, навіть не чули. А тому читати буде дуже цікаво.
          Чекаємо на Вас з вівторка по суботу на Куроп’ятникова, 25 





четвер, 3 жовтня 2024 р.

Козацькими стежками

 На початку жовтня українці відзначали День захисників України,  День Українського козацтва, а також свято Покрови Пресвятої Богородиці.

 Вшанування Покрови, як покровительки українського війська перейшло від ратників княжих часів, лицарів доби козацтва до сучасних воїнів. Сотні років активної діяльності козаків  – це велика, славна сторінка історії нашого народу, сповнена романтичним героїзмом і суворим протистоянням численним зовнішнім ворогам…

Працівники бібліотеки-філії №8 спільно з працівниками шкільної бібліотеки ліцею «Лідер» провели історичний брифінг «Козацькими стежками» для учнів 6 класу ліцею .

Короткий екскурс «Лицарі українського степу» нагадав дітям про цікаві факти та події із життя козаків. Вікторина  «Життя Україні – честь собі»  допомогла перевірити свої знання з історії козацтва.

Захід пройшов в дусі патріотизму та почуття гідності за наших видатних предків.



 

 

середа, 2 жовтня 2024 р.

Лицарі козацької доби

 

1 жовтня українці відзначали День Українського козацтва, а також свято Покрови Пресвятої Богородиці.

Думка просити заступництва Божої Матері – захисниці від ворогів прийшла до князя Ярослава Мудрого, який збудував у Києві церкву на Золотих Воротах, як вияв вдячності Богові і Пресвятій Богородиці. 1039 року він віддав народ Русі під опіку Божої Матері.

Традиція вшанування Покрови, як покровительки українського війська, згодом перейшла до козацтва. Свято Покрови Пресвятої Богородиці було одним з найголовніших свят козаків, за що воно отримало другу назву – Козацька Покрова.

А в історії українського народу козацтво  посідає особливе місце, це гордість, звитяга, сила та захист рідної землі. Понад три століття активної діяльності козаків на історичній авансцені – це велика, славна і трагічна сторінка, сповнена романтичним героїзмом і жахливим трагізмом протистояння численним зовнішнім ворогам…

Бібліограф нашої системи зібрала добірку цікавих книг від українських видавництв, щоб всі, хто цікавиться історичним минулим України часів козацтва, змогли обрати собі найкращі видання.

Пропонуємо вам перейти за посиланням, та ознайомитися із оглядом літератури.

https://citylib.kr.ua/welcome/bibliorecommends/8525--5


 

вівторок, 1 жовтня 2024 р.

Нація нескорених!

 

Сьогодні ми відзначаємо День захисників і захисниць України, а також День Українського козацтва. Цього дня ми вшановуємо усіх, хто, не шкодуючи власного життя, виборювали незалежність України протягом довгих століть. Ми пам’ятаємо  про героїв минулих епох – від воїнів-русичів і козаків до січових стрільців і вояків УПА. Та згадуємо нових героїв, які сміливо захищають територіальну цілісність нашої держави в ході російської агресії проти України. 

В бібліотеці-філії №8 підготовлено книжкову виставку «Нація нескорених». В експозиції представлено наукові, довідкові та художні видання,  які висвітлюють мужність та відвагу наших захисників від історичних витоків українського лицарства до важкого сьогодення.

Бажаючих ознайомитися з виставкою запрошуємо до нашого читального залу!