четвер, 21 травня 2020 р.

Вишиванка – український код нації!






Вишиванка – поема життя,
закодована вічність в узорах.
А.Загрудний
Сьогодні наша країна святкує День вишиванки – не офіційне, народне свято. Ідея його появи зародилася в студентському середовищі Чернівецького національного університету в 2006 році. Студенти запропонували обрати один день і всім разом одягнути вишиванки, тож тепер всі українці в третій четвер травня вже традиційно відзначають День вишиванки. В цей день заведено вдягати вишиванки: сорочки, сукні, футболки.
Українську вишиванку часто називають кодом нації , тому що кожен регіон України має свою техніку, тематику орнаменту та традиційні кольори вишивки. В нашій країні існує близько сотні різних вишивальних технік: хрестик, гладь, низь, мереження…
Перші вишиванки були не лише гарним одягом, а й сильним оберегом для своїх власників. Лише з часом вишивка втратила свою магічну основу і стала красивим елементом вбрання. Першим модником, який поєднав традиційну українську вишиванку з буденним одягом, став Іван Франко.
А в наш час українська національна  вишивка надихає все більше дизайнерів, тож і не диво, що на модних показах часто зустрічаються вишиванки у найрізноманітніших варіантах!
Одягнімо вишиванки, друже,
Хай побачить українців світ —
Молодих, відважних, дужих,
У єднанні на сто тисяч літ.
 Василь Дерій.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар