середу, 5 серпня 2020 р.

Реалізм Мопассана


Знаменитий французький письменник Анрі-Рене-Альбер-Гі де Мопассан народився 5 серпня 1850 року в Нормандії. Батько його був дворянином, а мати походила з культурної буржуазної родини. Навчався в ліцеї, після якого вступив на юридичний факультет. Але почалася франко – прусська війна, замість навчання хлопця направили у військо.
Після війни молодий Мопассан працює службовцем в різних міністерствах. В ці роки він познайомився з Г.Флобером і наполегливо вчився літературній майстерності під його керівництвом. Робота надихнула автора до його перших творів, в яких він висміював світ дрібних чиновників, інтриганів та підлабузників.
Слава прийшла до письменника в 1880 році, після успіху «Пампушки». З 1880 до 1891року Мопассан написав 6 романів і близько300 новел, опублікував десятки критичних статей. Найвідоміші з них «Життя» і «Милий друг», які визнані одними з кращих у французькій літературі.
Гі де Мопассан – реаліст, у його творах опис життя і побуту людей. Причому людей різних: дворян і дрібних чиновників, багатих і жебраків… Письменник зачіпав гострі, болючі питання тогочасного суспільства, дуже філігранно  показував найтонші душевні пориви своїх героїв.
Більше століття розділяє нас і Мопассана, але життя, любов, душевні переживання його героїв залишаються цікавими сучасним читачам.
Тож завітайте до бібліотеки, щоб знову взяти до рук книги відомого письменника. 


Немає коментарів:

Дописати коментар