четвер, 10 вересня 2020 р.

Олександр Довженко – письменник, кінорежисер, класик світового кінематографу.

 

            Народився мистець 10 вересня 1894 року на Чернігівщині у селянській родині. Навчався у Глухівському вчительському інституті, після закінчення навчання працював в школах Житомира, Києва.

В 1917 році захопився революцією, служив у петлюрівській армії, за що 1919 засудили до ув’язнення в концтаборі. Однак врятувався. З 1921р. займався дипломатичною службою: Варшава, Париж, Берлін.

З 1923р.живе у Харкові, шукає свій шлях у житті: працює художником-ілюстратором у газеті, стажистом на кінофабриці. У 1926 переїздить до Одеси, де разом з Юрієм Яновським працює режисером.

Перший серйозний успіх прийшов у 1929 році після виходу на екрани фільму «Звенигора». Це був великий успіх, але одночасно і велика трагедія – за цю стрічку, а згодом і за  фільм «Земля» Довженка будуть постійно звинувачувати в українському буржуазному націоналізмі. А в 1958 році критика назвала «Землю» одним з 12 найкращих фільмів всіх часів і народів.

У війну іде добровольцем на фронт, як кореспондент газети. У 1943р. завершує кіноповість «Україна в огні», яку Сталін заборонив. До останніх днів живе і працює  в Москві, тому що в Україні постійно перебуває під наглядом,як неблагонадійний. 25 листопада 1956р. помер у Москві.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар