середа, 9 вересня 2020 р.

Іван Котляревський – письменник, драматург та громадський діяч.

 

Будеш, батьку, панувати,

Поки живуть люди,

Поки сонце з неба сяє,

Тебе не забудуть!

     Тарас Шевченко.

 

         Народився майбутній письменник 9 вересня 1769 року в Полтаві в родині дрібного дворянина. Навчався у Полтавській духовній семінарії, не закінчивши останнього богословського курсу, залишив навчання, служив чиновником у різних полтавських канцеляріях, працював учителем.

З 1796 по 1808 перебував на військовій службі, його полк брав участь у задунайському поході, був учасником облоги Ізмаїлу під час російсько-турецької війни. Неодноразово був відзначений нагородами за виявлену хоробрість у боях і вміле виконання дипломатичних доручень. У 1808 вийшов у відставку.

         У середині 90-х років XVIII ст. Іван Котляревський розпочав роботу над поемою «Енеїда», а на початку XIX ст. був широко відомий як її автор( початок поеми вийшов друком без його відома). Над поемою автор працював 25 років.

Автор п’єс «Наталка Полтавка» та «Москаль-чарівник», обидва твори були поставлені в Полтавському театрі та мали великий успіх.

П’єси почали відлік нової української драматургії. З 1818 року працював директором Полтавського театру, театральна діяльність митця дала відчутні результати: Полтавський театр став відомим в Україні.

У 1835 році через хворобу письменник залишає службу і йде у відставку. Помер 10 листопада 1938р. і похований у Полтаві.


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар