четвер, 17 вересня 2020 р.

Письменник модерніст

17 вересня 1864 року у м. Вінниці в родині дрібного урядовця народився Михайло Коцюбинський – майбутній класик української літератури, письменник і громадський діяч.

Бідність та родинні негаразди не дали змоги отримати вищу освіту, але Михайло все життя займався самоосвітою: вивчав мови(знав дев`ять іноземних мов), точні науки та й просто багато читав.

Почав друкуватися в 1890 р. – львівський дитячий журнал «Дзвінок» опублікував його вірш «Наша хатка». А невдовзі побачили світ оповідання «Харитя», «Ялинка» тож читачі зрозуміли, з`явився новий талановитий письменник.

Найповніше майстерність автора розкрилася в повісті «Fata morgana», яка поряд з «Intermezzo», «Тіні забутих предків» та іншими книгами стає вершиною творчості письменника.

 Коцюбинський був і залишається найоригінальнішим українським прозаїком. Його творчість завжди була предметом суперечок літературних критиків, адже письменник одним із перших в українській літературі усвідомив потребу її реформування. Тож не дивно, що Михайла Коцюбинського назвали імпресіоністом в літературі.

Завітайте до бібліотеки, щоб перечитати знайомі твори і відкрити нові книги відомого  прозаїка.


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар