четвер, 16 вересня 2021 р.

Великий Сонцепоклонник

 

Михайло Коцюбинський народився 17 вересня 1864 у Вінниці, в родині дрібного урядовця .   Хлопчик був улюбленцем родини, особливо матері, людини освіченої і прогресивної, яка прищепила йому любов до літератури.

Закінчивши дворічну школу в м. Барі, де в той час проживала родина, Михайло їде в Шаргород, щоб продовжити навчання в духовній семінарії-бурсі. Хлопцю пощастило натрапити на гарну бібліотеку, яка належала місцевому священику. Прочитані твори відіграли велику роль у його житті.

Коцюбинський – так і не здобув офіційної вищої освіти (закінчив Шаргородську духовну семінарію, університет  так і залишився мрією).

Але був високоосвіченою людиною і читав дуже багато. Знав дев’ять мов – три слов’янські: українську, російську, польську; три романські: французьку, італійську, румунську; і три східні: татарську, турецьку та циганську…

Його називали Сонцепоклонником і Соняхом, бо над усе любив сонце, квіти і дітей. Служив звичайним клерком у статистичному відділі Чернігівської управи, на роботу ходив з неодмінною квіткою у бутоньєрці.

В період між1905-1907 рр. Коцюбинський опублікував оповідання "Fata Morgana", яке поряд з наступними "Intermezzo", Persona grata, "Коні не винні", етюдами"Хвала життю", "На острові", повістями "Тіні забутих предків" та ін. стають вершиною творчості письменника.

Ці твори моментально завоювали  величезну популярність в Україні і далеко за її межами: їх переклали багатьма мовами світу, за ними зняли художні фільми "Кривавий світанок", "Коні не винні", "Дорогою ціною", "Тіні забутих предків".

Був знайомий з Іваном Франком, М. Лисенком – який був його кращим другом, також з Василем Стефаником, Оленою Пчілкою, Лесею Українкою та Михайлом Старицьким.

Навесні 1913 Михайла Михайловича Коцюбинського не стало. 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар