середа, 22 вересня 2021 р.

Легенда оперної сцени

 

Соломія Крушельницька народилася 23 вересня 1872 року на Тернопільщині в родині греко-католицького священика. Дитинство майбутньої співачки пройшло в селі Біла, де жила вся її велика родина: батько, мати й вісім дітей. Музика ввійшла в життя Соломії з раннього дитинства, з колискових пісень матері.

У 1893 році Крушельницька з медаллю закінчила Львівську консерваторію й з успіхом дебютувала на сцені Львівської опери.

Ставши солісткою оперного театру, Соломія вирішила не зупинятися на досягнутому й поїхала до Мілану, аби продовжити музичну освіту.

Соломія Крушельницька не мала жодних обмежень у виборі репертуару: вона не тільки володіла неперевершеним сопрано у три октави, а ще й могла співати на восьми мовах.

Слава співачки рознеслася по всіх країнах Європи. Зафіксований випадок, коли після виступу її 17 разів запрошували на біс. Проживаючи в Італії, вона тріумфально гастролювала в Португалії, Єгипті, Алжирі, Іспанії, Аргентині, Бразилії, Франції.

Соломія не допускала, аби хтось неправильно вказав її походження, тож після своїх концертів часто знайомила публіку з українськими народними піснями.

         У 1939 році після смерті чоловіка повернулась в Україну, а коли розпочалась Друга світова — кордони закрили.

         Поїхати до Італії забороняли, більше того, власний будинок у Львові конфіскували й довго не давали радянське громадянство.

Останній концерт відбувся у Львівській філармонії. На сцену вже з паличкою вийшла Соломія Крушельницька, аби востаннє зачарувати своїм голосом. Співачці було 77 років.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар