пʼятниця, 22 липня 2022 р.

Велика історія – у великих книгах

 Олександр Дюма – французький журналіст, драматург,  письменник, чиї пригодницькі романи популярні в усьому світі.

 Народився  письменник  24 липня 1802 у французькому містечку Вілле-Котре в сім’ї генерала.  Після смерті батька родина жила бідно, на освіту грошей не було, але Дюма мріяв стати драматургом. Перебравшись в столицю в 1822 р.  зміг влаштуватися в канцелярію при герцогу Орлеанському і паралельно взявся заповнювати прогалини в освіті.

Відвідуючи театри, мріяв навчитися драматургії. Незабаром Дюма зі своїм ровесником і поетом Альфредом де Левеном написав водевіль «Полювання і любов», публіка добре поставилася до цієї постановки та  наступної  п’єси «Генріх III і його двір». Це була своєрідна перемога романтизму над класицизмом.

Давно виношувана письменником ідея показати історію рідної країни в серії цікавих історичних книг знайшла своє втілення в цілому циклі романів, якими досі зачитується не одне покоління любителів пригод. Творчий шлях Олександра Дюма як прозаїка виявився навіть ще більш успішним, ніж його кар’єра драматурга. Розпочавшись з “Ізабелли Баварської” історія Франції проходила перед очима захоплених читачів, з кожним романом захоплюючи їх все сильніше. “Три мушкетери”, “Королева Марго”, “Сорок п’ять” – гортаючи їх сторінки, читачі з головою пірнали в такий легкий і безмірно захоплюючий світ, повний загадок, яскравих пригод, безстрашних кавалерів і прекрасних дам.

Помер письменник 5 грудня 1870року, не зумівши перенести другого серцевого нападу.


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар