субота, 23 липня 2022 р.

Брати Капранови

 Капранов Дмитро Віталійович та Капранов Віталій Віталійович   українські письменники, видавці, публіцисти, громадські діячі.

 Біографія письменника – це його книжки. Але людей часто цікавлять побутові питання – родився, вчився, одружився. Тим більше, коли йдеться про такий екстраординарний випадок, письменники – брати-близнюки і все таке.

Тому факти:

 Народилися  24 липня 1967 року в м. Дубоссари, нині Молдова, виросли в Очакові Миколаївської області. Вищу освіту отримували в Московському енергетичному інституті.  1988 року переїхали до Москви, працювали на різних посадах у фармацевтичному та виноробному бізнесі. Там-таки в Москві брати пережили кооперацію, приватизацію, бандитизм, дві революції та інші веселі події.

 На початку 90-х у Москві організувався потужний український діаспорний рух. Капранови  видавали московську українську газету “Тинди-ринди” та журнал української фантастики “Брати”. Тоді ж взялися за перо і почали писати свою першу книжку “Кобзар 2000”. Писали 10 років, дописували вже у Києві, куди перебралися 1998 року. Причина переїзду банальна – не бачили можливостей реалізації себе як творчих людей у Росії. Українці мають жити в Україні.

Опинившись у Києві 1998 року, брати застали тут книжковий голодомор. Видавництва не видавали українських книжок, книгарні їх не продавали. Тож Капранови  вирішили взятися до видавничого бізнесу. 1999 року разом із телеканалом 1+1 та шоколадом “Корона” організували перший конкурс української гостросюжетної літератури “Золотий Бабай”. Переможцем став роман Василя Шкляра “Ключ”. 2000-го року стартувало видавництво “Зелений пес”. Сьогодні видавництво видає понад 60 назв українських книжок щороку і є одним з лідерів на ринку художньої літератури.

Восени 2004-го року, вийшов друком другий роман “Приворотне зілля”, 2006-го року читачі побачили третій роман “Розмір має значення”. Паралельно з літературною, видавничою, торговельною та громадською діяльністю Брати Капранови  пишуть публіцистику , ведуть  канал імені Т.Г. Шевченка на youtube , друкується у різних українських ЗМІ.

                                                                         Інформація з Інтернету


 

Немає коментарів:

Дописати коментар