четвер, 4 серпня 2022 р.

Портретист та іконописець

 

Володимир Лукич Боровиковський народився 24 липня (4 серпня) 1757 р. у місті Миргород Миргородського полку на Гетьманщині у козацькій родині. Закономірно, що родичі Володимира Боровиковського: батько Лука, чотири брати та дядько Олексій за батьківською лінією належали до козацької старшини, на користь Гетьманщині справно несли військову службу. У мирний час династія поверталася до іконопису і писала образи для церков довкола Миргорода. У рідному місті Володимир Боровиковський жив і працював понад 30 років, а у 1788-у році оселився у Петербурзі. У столиці імперії Володимир Лукич працював під керівництвом Дмитра Левицького; у 1795-о році був  вшанований званням академіка живопису.

Творчість Боровиковського являє собою злиття стилів класицизму і сентименталізму. Він був визнаним майстром портретної мініатюри. Художник тонко передавав внутрішній світ зображуваних ним людей. У жіночих образах Володимир Боровиковський втілював ідеал краси своєї епохи.

Загалом Володимир Лукич створив близько 200 портретів своїх сучасників. Його твори зберігаються в багатьох музеях України.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар