четвер, 26 вересня 2024 р.

Роковини в часи болю

Бабин Яр – це місце останнього спочинку людей багатьох національностей і віросповідань. Їх об’єднує те, що вони були мешканцями України, які зіткнулись із абсолютним злом, яке знищує все навколо себе.

Впродовж двох років німецької окупації Києва, в 1941–1943-му, маховик смерті, розгорнутий нацистами у Бабиному Яру, забрав життя близько 100 тисяч людей – євреїв, ромів, пацієнтів психіатричної лікарні, українських націоналістів, в’язнів Сирецького концтабору. Бабин Яр став символом «Голокосту від куль» у світі: 29–30 вересня 1941 року нацисти розстріляли тут майже 34 тисячі київських євреїв. Ця трагедія залишається нагадуванням, до чого призводять расизм, ненависть і міжнаціональна ворожнеча, переслідування людей на основі національності, віри тощо.

Щоб вшанувати пам'ять невинних жертв Бабиного Яру  у бібліотеці-філії №8, що на «Шкільному», проходив кінолекторій «Історія на екрані». Протягом дня у читальній залі можна було переглянути документальну стрічку «Бабин Яр . Трагедія людства на українській землі»

Минають роки, а зло залишається незмінним. Сьогоднішній «рашистський» режим став достойним спадкоємцем нацистів Другої світової. У березні  2022 року РФ нанесла ракетний удар по меморіалу Бабин Яр, окрім руйнувань поховань комплексу загинули  люди, звичайні відвідувачі .

Тож відтепер Бабин Яр – це трагедія не тільки минулої війни, це урок на майбутнє, який знову і знову нагадує, як важливо запобігати насильству та берегти мир. Наш обов’язок – пам’ятати про цю страшну трагедію.

 

 


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар